Κυβερνοεπίθεση σε σχολείο επηρεάζει email 40.000 μαθητών

Κυβερνοεπίθεση σε σχολείο επηρεάζει email 40.000 μαθητών

Μια επίθεση ransomware σε διάφορα σχολεία έχει αφήσει περίπου 37.000 μαθητές χωρίς πρόσβαση στο email τους.

Η Harris Federation, η οποία διευθύνει 50 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ακαδημίες μέσα και γύρω από το Λονδίνο, δήλωσε ότι είχε απενεργοποιήσει προσωρινά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καθώς δέχτηκε επίθεση από χάκερς. Οι εισβολείς έχουν κρύψει και κρυπτογραφήσει τα δεδομένα τους. 

Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (National Cyber Security Centre – NCSC) εξέδωσε προειδοποίηση ότι στον στόχαστρο των χάκερ έχουν μπει τα σχολεία.

Εξελιγμένη επίθεση

«Είμαστε τουλάχιστον ο τέταρτος πολυκαδημαϊκός οργανισμός που στοχεύτηκε τον Μάρτιo», ανέφερε δήλωση στον ιστότοπο της Harris Federation».

«Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη επίθεση που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ακαδημίες μας, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αποκαλυφθούν οι ακριβείς λεπτομέρειες του τι έχει ή δεν έχει συμβεί και να επιλυθεί. Προληπτικά, απενεργοποιήσαμε προσωρινά το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας».

Οποιαδήποτε συσκευή έχει δοθεί σε μαθητές από την Harris Federation έχει επίσης απενεργοποιηθεί, πρόσθεσε η δήλωση.

Ωστόσο, τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα ως μέρος της χαλάρωσης των περιορισμών, που σημαίνει ότι οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Η δήλωσή δεν ανέφερε λεπτομερώς ποιες πληροφορίες ή δεδομένα έχουν παραβιαστεί και δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Η ομοσπονδία συνεργάζεται με μια «εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας στον κυβερνοχώρο», την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το NCSC για την επίλυση των ζητημάτων.

Το NCSC δήλωσε ότι “πρόσφατα προειδοποίησε τον τομέα της εκπαίδευσης για τη σημαντική απειλή που προκαλούν οι επιθέσεις ransomware” και προέτρεψε τα σχολεία και τα κολέγια να ακολουθήσουν τις συμβουλές της για να προστατευθούν.

Είναι η ίδια περίπτωση με τις προσπάθειες των χάκερ να επιτεθούν σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Οι μεγάλοι εταιρικοί προϋπολογισμοί και η πιθανή διακοπή των επιχειρήσεων σημαίνουν μεγάλες πληρωμές λύτρων. Τα δημόσια χρηματοδοτούμενα σχολεία και κολέγια είναι επομένως ένας παράξενος και ιδιαίτερα σκληρός στόχος.

Μια ομάδα χάκερ δημοσίευσε πρόσφατα μέρος της διαπραγματευτικής συνομιλίας τους με ένα άλλο ανώνυμο ίδρυμα στο dark web. Για άλλη μια φορά έδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι.

Όταν οι χάκερς ζήτησαν 15 εκατομμύρια δολάρια, το σχολείο έγραψε: “Κύριε σας παρακαλώ, ΔΕΝ πρόκειται για επιχείρηση με κέρδη. Λειτουργούμε σαν μια φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτό είναι ένα σχολείο που χρηματοδοτείται από το κράτος, οι μισθοί μας πληρώνονται από φορολογούμενους ανθρώπους που ζουν στη χώρα. Δεν έχουμε ιδέα πώς νομίζετε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό”.

Αυτό το κύμα επιθέσεων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι χάκερ δεν ενδιαφέρονται από πού προέρχονται τα χρήματα ή ποιος επηρεάζεται.

Πηγή: BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *